Istorijat

DAVNO JE POČELO, LJUBAV I DALJE TRAJE…..

U ravničarskom koloritu, nadomak obala Palićkog jezera, rađale su se i gasile ljubavi. One sportske pak ostaju večne, ne suše se kao cveće, već ostaju kao nežnost cvetova, kao trajnost koja iz sećanja i usana sportskih zaljubljenika nikada sići neće. Odavno je počela sportska ljubav Janka Pejanovića, i dalje traje, a to njemu, i svim osnivačima Fudbalskog kluba „ Palićˮ  niko nikada neće moći oduzeti. Ona ostaje u svima njima, kao uspomena na dragu im mladost, u kojoj su nebrojeno puta u praksi primenjivali parolu – SVI ZA JEDNOG, JEDAN ZA SVE!
Janko Pejanović je predsedavao 11. juna 1954. godine  osnivačkom skupštinom  Fudbalskog kluba „ Palićˮ , u prostorijama Abazije, gde su idealizirane želje pretočene u sportski projekat.
Tada su delegati prihvatili prvi STATUT, izabrali prvo rukovodstvo kluba i jednoglasno je prihvaćen predlog da klupska boja bude CRNO-BELA.
Prvu prijateljsku utakmicu  posle osnivačke skupštine odigrali su fudbaleri Palića 6. avgusta  1954. godine na terenu kod  nekadašnje metereološke stanice.
Zabune prema tome nema, niti može biti, FK PALIĆ je zvanično osnovan  11. juna 1954. godine  i taj datum se slavi kao NAŠ SPORTSKI ROĐENDAN!

Došavši sa igračkim i trenerskim iskustvom, prvi trener  FK PALIĆ i čovek koji je postavio temelje fudbala na Paliću  bio je Dezider Demeter sa i danas prepoznatljivom  izrekom „NIJE ISTINA DA TI TO NE MOŽEŠˮ  !!!
Iako je fudbalski klub osnovan  relativno kasno, brzo je uhvatio korak sa najozbiljnijim klubovima regije i postao značajan činilac razvoja i popularizacije fudbalske igre, ne samo na Paliću i Subotici nego i šire.
U fudbalskom  razvoju kluba, poseban značaj je bio i ostao, rad sa mlađim uzrasnim kategorijama.
Ponosni na fudbalski klub, Palićani mogu biti u ovim teškim vremenima posebno ponosni na predsednika kluba Dušana Miodraga i sekretara kluba Đuran Jovana koji ne žele da dignu ruke od svog i našeg kluba gde je trenutno JEDINA NAGRADA – POBEDA!!!

Slavni predsednik FUDBALSKOG SAVEZA JUGOSLAVIJE – MILJAN MILJANIĆ je rekao:
Koje su to „ ČAROBNE ˮ reči, kojima se najsažetije mogu podvući Vaše zasluge za popularizaciju i razvoj fudbala ne samo u Vašoj sredini, nego i šire?
Stvaralaštvo, pregalaštvo, neimarstvo. U njima pronađite sve ono na šta danas možete da budete ponosni. Od mita ili gatke kojima obično počinju fudbalska postanja, do najsuptilnijih realističkih priča o takozvanim malim klubovima, koji ne mireći se sa tim objektivno postaju veliki.  SVE JE VAŠE………
Jedan  čovek, Vaš sugrađanin, Janko Pejanović sopstvenim životom, a u njemu je složićemo se neslućeno mnogo sportskog rada, već je prerastao u legendu.
Fudbalski Savez Jugoslavije je u Vašem Sportskom centru, „ KOPAO SPORTSKE ROVOVEˮ  za najpresudnije fudbalske bitke mnogih selekcija. Sa Palića smo odlazili na najveća fudbalska takmičenja, evropskog i svetskog značaja, a neretko, vraćali se krunisani najvećim priznanjima.

OVDE SMO POSTAVILI I TEMELJE JUGOSLOVENSKOJ FUDBALSKOJ ŠKOLI, KROZ KOJU SU PROŠLE STOTINE I STOTINE NAŠIH VRHUNSKIH FUDBALERA, U KOJOJ SU PONIKLI NAŠI NAJBOLJI TRENERI!

„ HVALA VAM NA SVEMUˮ !

SVI PREDSEDNICI KLUBA:

 1. MILOŠ ĆOSIĆ
 2. ILIJA ŠAKIĆ
 3. FERENC RIGO
 4. MARKO KRNJANJSKI
 5. IMRE DR BIRO
 6. PETAR BLAGOTIĆ
 7. PERA ĐORĐEVIĆ
 8. BELA KUKTIN
 9. DRAGAN KUTLE
 10. KARLO VITEZ
 11. SIMO VUKŠA
 12. MIKOLA RADULOVIĆ
 13. JOSIP ROŽA
 14. VESELIN AVDALOVIĆ
 15. SLAVKO PARAĆ
 16. DRAGOSLAV RADONJIĆ
 17. ANTAL NJERŠ
 18. ĐURA BRAJKOV
 19. MIODRAG AJDARIĆ
 20. ANTAL LEDENJAK
 21. GVOZDEN JOVIĆEVIĆ
 22. DUŠAN MIODRAG od 2005. godine do dana

SVI TRENERI:

 1. DEZIDER DEMETER
 2. BLAŠKO MILUNOVIĆ
 3. ILIJA VORGUČIN
 4. ANTON ČIKIĆ
 5. ĐORĐE PLATINUŠ
 6. IVAN BOGEŠIĆ
 7. STIPAN KOPILOVIĆ
 8. ALEKSANDAR GABOROVIĆ
 9. RANKO LEŠKOV
 10. JOŽEF SABO RAC
 11. JOSIP ZEMKO
 12. MIHALJ BLESKANJ
 13. MARINKO POLJAKOVIĆ
 14. MILOŠ ZAKIĆ
 15. NIKOLA VUKOMANOVIĆ
 16. ALEKSANDAR CRNKOVIĆ
 17. FERENC SEL
 18. RADIVOJE STEFANOVIĆ
 19. SVETOZAR MIROLOVIĆ
 20. SLOBODAN KUSTUDIĆ
 21. MILOŠ CETINA
 22. BRANKO ROKSANDIĆ
 23. DEJAN VRANA
 24. DRAGUTIN RAJIĆ
 25. SLOBODAN ŠUJICA
 26. FAHRUDIN SARAČEVIĆ
 27. ZDRAVKO GAJIĆ
 28. BOŽIDAR GAŠIĆ
 29. MILOVAN CVIJOVIĆ
 30. MILOMI ŠEŠLIJA
 31. RUDOLF RAFAI
 32. SLOBODAN JOKANOVIĆ
 33. RADOSLAV BOJIĆ
 34. ANTUN TAPIŠKA
 35. MILENKOVIĆ
 36. ILIJA DOBRIĆ
 37. ROGANOVIĆ
 38. JOVAN ĐURAN
 39. KOMATINA SAŠA